Wat is phishing?

Phishing is een vorm van internet oplichting en fraude. Het woord is afgeleid uit het Engels voor Fishing (hengelen of vissen). Criminelen proberen mail of SMS gebruikers te misleiden met gerichte valse e-mail of SMS berichten. Met persoonlijk aangeschreven berichten die afkomstig lijken van bekende en betrouwbare bedrijven, probeert men meestal inloggegevens te achterhalen.

Het uiteindelijke doel van een phisher (fraudeur) is om nietsvermoedende slachtoffers in de val te lokken en zo bepaalde gegevens te verkrijgen, zoals gebruikersnaam, wachtwoord of bankrekeningnummer, maar ook persoonlijke informatie. Door deze gegevens te gijzelen of versleutelen (met of een zogenaamde cryptolocker) kan een cybercrimineel veel losgeld eisen.

 

Wees die superheld!

  • Wees altijd alert voor ongewenste, ongeadresseerde, berichten van bedrijven en individuen, let hierbij ook op de naam van de afzender.
  • Slordig taalgebruik. De aanspreekvorm en het taalgebruik laten vaak te wensen over. Hoe onzorgvuldiger de tekst in een commerciële e-mail, hoe groter de kans dat je te maken hebt met phishing. Maar ook de cybercriminelen leren snel: steeds vaker blijkt dat ze onze taal goed onder de knie hebben gekregen!
  • Klik nooit op links of bijlagen in verdachte e-mails, tekstmeldingen of social media berichten. Soms wordt je gevraagd programma’s of documenten te openen die met de e-mail zijn meegestuurd. Deze bijlagen kunnen spyware of zogenaamde bevatten of je automatisch naar een online formulier brengen wat je ook beter niet kunt invullen.
  • Neem rechtstreeks contact op met de vermoedelijke afzender via hun officiële website, telefoonnummer of e-mailadres, wanneer je niet zeker bent van de echtheid van het bericht dat je hebt ontvangen.
  • Let op bij online aankopen via websites als Marktplaats als de verkoper vraagt 1 eurocent over te maken om te bevestigen dat je echt bent, kan hij je rekening plunderen.
  • Rapporteer verdachte phishing praktijken bij servicedesk@dznet.nl of bel 0180- 637 670. Zij doen indien noodzakelijk aangifte bij de Politie en maken melding bij de Fraude Helpdesk.
Op deze manier kan jij elke dag het verschil maken en houden we de Dekker groep samen een veilige plek om te werken!

DEKKER ZEVENHUIZEN BV
Nijverheidscentrum 2
2761 JP ZEVENHUIZEN